Mange har fått øynene opp for begrepet Aiki den siste tiden, men hva er egentlig Aiki? Vi ønsker ikke påberope oss at vi kan gi noen svar på dette, men vi har likevel en idé om hva aiki kan være. En vanlig oversettelse av aiki er kjærlighet, du har kanskje hørt “Aiki is love”, og for mange kan dette høres vagt ut, hva menes egentlig med det? Kjærlighet er et begrep som inneholder flere ting, men alle vet hva kjærlighet er. Men man må ha tillit til at kjærlighet eksisterer for å se og kjenne på den, tror man ikke på kjærligheten er den rett og slett vanskelig å finne. Det samme gjelder for Aiki. Aiki er ikke noe man kan ta på som lett kan manifesteres, men må forstås – i tillegg til å trenes på for å gjøre seg gjeldende. Derfor kan det tenkes at Aiki er som kjærlighet i den forstand at man må ha tro på at Aiki eksisterer for å kunne lære det. Det andre vi har oppdaget er at Aiki kan være flere ting. Det kan være når timingen er perfekt og man setter motstanderen ut av spill uten berøring, det kan forståelsen for bruk av riktig type styrke, det kan være riktig bruk av indre kroppsbeherskelser, det kan være forståelsen for riktig bruk av den vertikale aksen eller ved bruk av kokyu. Alle disse ulike måtene er eksempler på hvordan man kan bruke og oppleve Aiki, og siden Aiki ikke er én spesifikk ting finner man det også i flere Martial arts og ikke bare i Aikido, med ulike tilnærminger.

Under finner dere noen videoer vi har valgt ut som vi synes er beskrivende og inspirerende for å forstå Aiki bedre. Her finner du videoer med Rob John, som er elev av Akuzawa sensei og er instruktør hos https://www.aunkai-tokyo.jp/en/, Aikido Master Shinjuro Narita som var elev av Minoru Hirai som igjen var administrerende direktør på Hombu Dojo og trente med O sensei. Narita trener en stilart etablert av Hirai som heter Korindo Aikido, og selv om disse stilartene tilsynelatende ikke har noe til felles er det likevel mye god aiki-inspirasjon å hente her, spesielt fra måten å bruke senteret på. Shioda Masahiro (Aikido world) er barnebarnet til en av de viktigste elevene til O sensei, Gozo Shioda, og han studerer aikido på høyt nivå og lager mye spennende innhold på sin Youtube kanal. Shirakawa Sensei lager som Shioda masse spennende innhold, hvorpå også han intervjuer ulike mestere. Lawrence Barrish er en pioner i Aiki. Barrish er shintoprest, og bruker kosmologi i sin aikido. Denne videoen kan ikke deles, men kan sees her https://www.youtube.com/watch?v=khyhbm9ocJc&t=416s

Hva Aiki er, hvor det kommer fra, hvordan forholdet mellom Aiki og internal power er og hvordan praktisk forstå Aiki gjennom å kunne gjøre ting med deg selv og partneren?
Neste video i serien; I denne videoen diskuterer de hvordan man kan trene på aiki, og hvordan alt henger sammen med fascia.
Rob John på besøk hos Shioda Masahiro (Aikido world), det er denne videoen Rob refererer til i første video. Her går han gjennom noen relevante øvelser hvor utøveren gjennom veiledning får oppleve hvordan det kjennes ut.
I denne videoen får du en grunnleggende forklaring i bruk av akse og hva som skjer dersom man forsøker kaste noen med styrke og ikke fra senter.
Hiroki Amemiya trener Aikitaijutsu snakker om Aiki sammen med Shirakawa sensei.
Shioda Masahiro snakker med Okamoto Sensei om bruk av sakrum. Spennende video som gir innsikt i bruk av denne delen av kroppen.